- Orthofosfaat (PO4)
Orthofosfaat(PO4) is de vorm waarin fosfor het meest in verbindingen voorkomt. Fosfaten zijn zuurresten van fosforzuur (H3PO4). Fosfaatverbindingen vormen samen met anorganische nitraten het belangrijkste bestanddeel van (kunst)mest. Wanneer er te veel van beide in het oppervlaktewater terechtkomt, leidt dit tot zuurstoftekort.
Fosfaat bevordert in water, samen met andere elementen, de groei van algen, die daardoor soms zeer uitbundig kan zijn. Na het afsterven van de algen is zuurstof nodig om deze af te breken en biomassa weer om te zetten in kooldioxide (CO2-) en water. Zuurstof lost echter niet snel op in water, zodat in het water vervolgens een zuurstoftekort ontstaat.
Vaak zijn fosfaat gerelateerde effecten pas op zee, in de kustwateren, te bemerken, omdat daar een geringere stroom is dan in de rivieren. In plassen is ook nagenoeg geen stroming.
Groei van algen kan ook leiden tot uitbreiding van vissoorten. Sommige visserijbiologen hebben zich om die reden verzet tegen het beperken van fosfaatuitstoot.
Wij hopen, dat de verzamelde data over 2020 meer inzage geeft in de chemische huishouding van het water van Toolenburgerplas en de Haarlemmermeersebosplas.
Nieuw onderdeel in 2021 = Fosfor (P4)
Het oppervlakte water bevat naast Fosfaat (PO4) ook Fosfor (P4) ook wel witte Fosfor genoemd.
Fosfor komt van nature voor in afvalwater, urine, plantaardige reststromen.
Bij de afvalwaterzuiveringen wordt er de laatste jaren veel geïnvesteerd in het verwijderen van fosfor en fosfaten uit het rioolwater om de lozing van fosfor en fosfaat naar het oppervlaktewater terug te dringen. (< 20 ppb)
Fosfaten, de zouten van fosforzuur, komen in de natuur aan veel plaatsen voor, ook omdat zij in verschillende soorten gesteente aanwezig zijn. Zo komt fosfor in vorm van een aantal apatieten voor, bijvoorbeeld als carbonaatfluorapatiet in fosforiet. Fosfaten komen echter niet alleen op natuurlijke manier (fosforcyclus) in water en andere milieucompartimenten terecht, maar ook door menselijke activiteiten. Een grote rol spelen hierbij fosfaathoudende meststoffen die in het water gespoeld worden. Ongeveer 90% van het commercieel gebruikte fosfor wordt hierin toegepast. Zo kan bijvoorbeeld fosforzuur voor de productie van deze meststoffen gebruikt worden. Vroeger werden botten, later fosfaathoudende gesteentes met zwavelzuur behandeld en voor deze doeleinden gebruikt. Ook natuurlijke guano geldt als uitstekende fosfaatbron.
In mest van koeien, varkens en paarden zijn ongeveer 1-2 g fosfor per kilogram te vinden. Door de veehouderij werd zo in 1980 ook wereldwijd zeven keer zo veel fosfaat uitgescheden als door mensen. Bovendien komt het element in de landbouw door het gebruik van fosfororganische herbiciden, insecticiden en fungiciden vrij.
In huishoudelijk afvalwater komen fosfaten uit was- en schoonmaakmiddelen en excrementen terecht.
Read more: https://www.lenntech.nl/elementen-en-water/fosfor-en-water.htm#ixzz6rcs34h53